فهرست مطالب

آموزه های فقه عبادی - پیاپی 4 (بهار و تابستان 1401)

نشریه آموزه های فقه عبادی
پیاپی 4 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جواد ایروانی* صفحات 7-34

    اختصاص سهمی از خمس به خویشان پیامبرN و نیز ویژه ساختن نیمی از خمس به فقران و ایتام و در راه ماندگان بنی هاشم، شبهه بی عدالتی در احکام خمس را ایجاد کرده است؛ به ویژه آنکه خمس از نگاه فقه شیعه، موارد متعدد و اموال هنگفتی را شامل می گردد و زکات، اموال محدودی را. این تحقیق که به شیوه توصیفی تحلیلی و روش کتابخانه ای سامان یافته است، تلاش دارد به این شبهه پاسخ گوید. یافته های تحقیق نشان می دهد که خمس به طور مطلق (اعم از سهم امام و سادات) متعلق به بیت المال است و بودجه در اختیار رهبر دینی جامعه، و امام و والی تنها ولایت بر تصرف در آن را دارد؛ از این منبع، سادات فقیر پوشش داده می شوند و بقیه در راه اسلام و مصالح جامعه اسلامی  از این حیث که جامعه اسلامی است هزینه می گردد. از این رو، اشکال «تبعیض به سبب اختصاص نیمی از خمس به بنی هاشم» وارد نیست. بخش پیش بینی شده برای تامین فقیران سادات از خمس نیز صرفا به سادات نیازمند و فقیر تعلق می گیرد؛ آن هم در حد متعارف و به مقدار نیاز آنان. شبهه «تبعیض به سبب اختصاص سهمی از خمس به خویشان پیامبرN»، به دیدگاه اهل سنت نیز وارد است که یک سهم از خمس را متعلق به «همه خویشاوندان پیامبرN» می دانند؛ ولی بر اساس فقه شیعه، این سهم مخصوص امامان اهل بیتM و نوعی بودجه حاکمیتی است. چنان که ادله تعمیم نیمی از خمس به همه فقیران  سید و غیر سید نیز همگی نقدپذیر است؛ اطلاق آیه با روایات مقید می گردد و روایات مطلقی که در این باره وجود دارد نیز به سان آیه، حمل بر تقیید می شود.

    کلیدواژگان: خمس، سهم امام و سادات، عدالت
  • رضا حق پناه، ابراهیم محمدزاده مزینان* صفحات 35-60

    در فقه شیعه، مبحث پوشش برای محارم نیز در کنار نامحرمان مطرح شده و نظراتی میان فقها در این زمینه به وجود آمده است. حد پوشش در منابع فقه شیعه به حدالعوره یاد شده است که به نقاطی از بدن انسان گویند که پوشش آن در برابر نامحرم و نیز محارم ضروری است. برای تشخیص میزان وجوب حد پوشش محارم، بررسی ادله فقها ضروری به نظر می رسد. هدف از بررسی و کندوکاو اقوال و ادله فقهای شیعه در باب حد عورت، واکاوی علمی یکی از احکام مبتلابه می باشد. سوال اساسی پژوهش این است که «اصل و اساس تعیین حد پوشش برای محارم در فقه شیعه بر چیست؟». این مقاله که به روش اسنادی تحلیلی نگاشته شده، در پی بررسی دیدگاه های فقهای شیعه درباره حد پوشش محارم است. نتیجه بحث موید این مطلب است که دیدگاه مشهور مبنی بر جواز نگاه به همه بدن محارم به جز عورتین، بر اساس ملازمه بین نگاه و رعایت پوشش، شکل گرفته است و اعتقاد به پوشش بیش از عورتین، از باب احتیاط می باشد. تاثیر بررسی این دیدگاه ها، علاوه بر شناخت احکام فقهی در میان محارم، به رعایت مسایل اخلاقی و تربیتی نیز کمک شایانی می کند.

    کلیدواژگان: پوشش، فقها، شیعه، فتوا، نگاه
  • علیرضا عابدی سرآسیا، حسین ناصری مقدم*، زینب مشکانی صفحات 61-84

    طبق متون فقهی، غیر مسلمان حق دارد با پذیرش پیمان ذمه، شهروند جامعه اسلامی شده و از حقوق شهروندی بهره مند گردد. میان فقهای مذاهب، اختلافات آشکاری بر امکان وجوب زکات بر اقلیت های دینی مطرح شده است؛ به گونه ای که مشهور فقهای امامیه و علمای مالکی موافق با وجوب زکات، و سایر مذاهب و معدودی از امامیه، مخالف هر گونه تکلیف بر فروع در مورد کافران شده اند. نگارندگان با دسته بندی آراء و با تمسک به عمومات و اطلاقات ادله، به بررسی دیدگاه های ایشان پرداخته و پس از تعدیل آراء، چنین ارزیابی می کنند که ادعای هر گروه با مناقشاتی همراه بوده و پاسخ، طریقی میانه بین آراست. اینکه حکومت اسلامی علاوه بر جزیه، پرداخت زکات را بر کفار الزام نماید، امری است که مستلزم مستند شرعی می باشد. اما تایید دیدگاه برخی مبنی بر توجه ثبوت جزیه به جای زکات، به معنای نپذیرفتن قول موافقان وجوب زکات بر اقلیت های دینی مبنی بر تکلیف کافران نزد حق تعالی نیست. مطابق این دیدگاه، کافر ملزم به فرایض است، اما به دلیل نداشتن ایمان، از او پذیرفته نمی شود، هرچند تنجز تکلیف بر کافر منوط به علم اوست، اما به هر حال همه اصول و فروع بر کافر واجب است.

    کلیدواژگان: زکات، جزیه، اقلیت های دینی، فروع، تکلیف
  • ابوالفضل علیشاهی قلعه جوقی* صفحات 85-106

    بر اساس قاعده اولیه، لازم است که عمل عبادی توسط خود مکلف انجام گیرد و نیابت شخص دیگر برای انجام آن اعمال جایز نیست. یکی از اعمال عبادی اعتکاف است که از این جریان مستثنا نیست. گاهی این عبادت که به نحوی مانند نذر و امثال آن بر مکلف واجب شده است، از وی فوت می شود و مکلف می میرد، در حالی که ذمه اش به آن عمل مشغول است. حال آیا جایز است که ولی او، قضای آن را به نیابت از متوفی به جای آورد و در این صورت، ذمه میت با این عمل نیابی فارغ می شود؟ از منظر امامیه در اینجا دو دیدگاه وجود دارد؛ دیدگاهی که چنین نیابتی را برنمی تابد و دیدگاهی که به جواز چنین نیابتی قایل است که با وجود ادله، جواز نیابت صحیح تر به نظر می رسد. در مذاهب اربعه، دیدگاه ها متفاوت است؛ از منظر حنابله در صورتی که این اعتکاف قضاشده، به واسطه نذر واجب شده باشد، باید ولی میت به نیابت از مرده به جای آورد. مالکیه و حنفیه بر این باورند که نیابت از مرده در اعتکاف صحیح نیست و باید برای آن، فقیر را اطعام کند. شافعی نیز دو دیدگاه دارد: دیدگاه قدیم وی که بر صحت اعتکاف ولی از سوی میت تعلق گرفته است و دیدگاه جدید که قایل به اطعام فقیر است. با توجه به اینکه روایات عدم صحت کم بوده و در برابر آن، روایات صحت اعتکاف ولی از کثرت و قوت برخوردار می باشند، قول به صحت از سوی اهل سنت نیز مستدل تر و صحیح تر به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: اعتکاف، میت، نیابت در عمل، فقه امامیه، فقه مذاهب
  • محمدفاکر میبدی صفحات 107-134

    یکی از مسایل مبتلابه جامعه مسلمانان از عصر رسول الله تا امروز، قرایت قرآن است که مورد تاکید خود قرآن و سنت نبوی و سیره ولوی بوده است. این مسیله چنان اهمیت دارد که به عنوان یکی از اجزاء نمازهای یومیه و غیر یومیه، نمازهای واجب، نوافل و نیز نمازهای مستحب می باشد و در این موضوع جای شک و تردید نیست. سخن در این است که آیا قرایت قرآن در بیرون از نماز نیز به عنوان یک عبادت واجب در کنار دیگر عبادات وجود دارد یا اینکه تنها یک عمل مستحبی است و مکلفان به استثنای قرایت حمد و سوره و یا قسمتی از سوره در نماز، هیچ وظیفه ای در برابر قرایت قرآن ندارند؟  نویسنده در این مقاله در صدد آن است تا تبیین کند که قرایت قرآن در خارج از نماز نیز مشمول حکم وجوبی است (مسیله اصلی پژوهش). این مسیله با روش نقلی تحلیلی و با استفاده از مصادر قرآنی و روایی (روش پژوهش) مورد بررسی قرار می گیرد تا معلوم شود که یکی از عوامل رفع محجوریت قرآن، توجه کافی به قرایت آن به صورت رسمی و الزامی است (انگیزه پژوهش). ضمنا آنچه نویسنده بدان رسیده است، وجوب قرایت قرآن بیرون از نماز به نحو وجوبی به میزان حداقل پنجاه آیه در شبانه روز است (داده پژوهش).

    کلیدواژگان: تفسیر قرآن، وجوب قرائت، قرائت میسور، قرائت روزانه
  • البرز محقق گرفمی*، سید مهدی احمدی نیک صفحات 135-161

    یکی از پردامنه ترین ابواب فقهی، باب حج است. در میان روایات فراوان این باب، بخشی از اخبار، بیانگر حکم تکلیفی حج برای توانگرانی است که بیش از یک بار مستطیع می شوند. بر اساس شماری از این روایات، توانگری در هر سال سبب استقرار وجوب حج در همان سال خواهد بود. اما شماری دیگر از روایات، یک بار ادای حج را در طول عمر بر توانگران کافی می دانند. دانشوران مسلمان در مواجهه با این اخبار، رویکردهای گوناگونی برگزیده اند که ناظر به دست شستن از ظاهر روایات دسته اول و حمل آن ها بر یکی از وجوه ذیل است: استحباب، وجوب بدلی، وجوب کفایی، زدودن انگاره جاهلی نسیء، مقابله با باور نادرست انحصار وجوب حج در سال اول استطاعت، وجوب بر جنس توانگران و زدودن انگاره حج طبقاتی. این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی و با بهره از منابع اسنادی در پی اعتبارسنجی هر یک از این برداشت هاست. در گام پسین پس از بیان نقدهایی به هر یک از این رویکردها، دیدگاه برگزیده با بهره از مولفه هایی چون مدلول آیه 97 سوره آل عمران، قاعده «لو کان لبان»، اعراض مشهور و سیره متشرعه، به بی اعتباری روایات دسته اول دست یافته است.

    کلیدواژگان: حج، اهل جده، روایت، وجوب، استحباب، عدم حجیت
|
  • Javad Iravani * Pages 7-34

    Giving a share of Khums to the holy prophet’s family and allocating half of Khums to the poor and orphans and Bani Hashim Ibn Sabil (travellers in need) has stablished the specious argument of injustice specially Khums from the view of Shi'a includes an enormous properties whereas Zakāt (Arabic: زکاه) includes a narrow property. This paper which has been conducted in a descriptive-analytic method and library method aims to answer this specious argument. Findings show that Khums categorically including the share of Imam and al-sādat or Share of needy Sayyids (Arabic: سهم السادات) belongs to Bayt al-Mal (Arabic: بیت المال the public treasury of Islamic state) and the budget being directed by the religious leader of the community and Imam and governor (leader) only can take possession of it. by this source needy Sayyids are financially supported and the rest is paid for Islam and the benefits of Islamic society (because of being Islamic society). Therefore, the problem “discrimination for allocating half of Khums to Bani Hashim” is not true. The predicated part providing for the needy and poor Sayyids merely is given to the needy and poor Sayyids within the normal range and the amount of their need. There is The ambiguity in discrimination for allocating a share of Khums to the family of the holy prophet that one share of khums belonging to the whole family of the prophet but according to Shi'a fiqh this share belongs to twelve Imams (Arabic: ائمه) and it is a kind of the government budget. the evidences of the generalization which states that half of Khums belongs to the poor (both Sayyids and non-Sayyids) all are criticizable and the unconditionality of verse (ayah) is conditioned by hadiths and the unconditional hadiths which are in this ground like the verse are interpretated to be conditional.

    Keywords: : Khums, Share of needy Sayyids (Arabic: سهم السادات), The share of Imam
  • Reza Haghpananh, Ebrahim Muhammadzadeh Mazinan * Pages 35-60

    In Shiite fiqh, the matter of wearing hijab before Maharem (it is an Islamic term meaning “those who are not allowed to marry”) has been propounded alongside non-maharem (a person with whom it is lawful for a Muslim woman to marry) and there are attitudes among Islamic jurists. The boundary of covering in Shiite fiqh sources have been mentioned as the boundary of 'awrah (Arabic: عوره) which parts of the body that are obligatory to be covered before non-maharem and also maharem. For the realization of the measure of the boundary of covering before maharem it is necessary to study the evidences of fuqaha (Islamic jurists and experts). The aim of examining and studying the opinions and evidences of Shi'a jurists about the boundary of 'awrah is to review scientifically one of verdict which is involved with. The basic question is what the principle and base of determining the boundary of 'awrah (Arabic: عوره) is. This paper which has been written in documentary-analytic method is going to study the opinions and views of Shi'a jurists about the boundary of 'awrah. The result has proved that the well-known opinion of Shi'a jurists states that it is lawful or permitted to watch all body of maharem except 'awratain (intimate parts). It is formed based on the correlation between watching and the consideration of covering and belief in covering more than 'awratain is because of Ihtiyaat (Arabic: احتیاط precaution, taking precautionary measures). Besides the knowledge of the jurisprudential verdict between maharem The effect of studying these opinions helps largely to observe the moral and training issues, too.‬‬‬‬‬

    Keywords: Covering, Islamic jurists, Fatwa (Arabic: فتوی “the authoritative ruling of a religious scholar on a matter”), View
  • Alireza Abedisarasia, Hossien Naserimogaddam *, Zeinab Mashkani Pages 61-84

    Based on the Islamic jurisprudential sources non-Muslims have right to accept the agreement of dhimmah (Arabic: الذمه) and to become citizens of the Islamic state and attain Civil rights of citizens. There are obvious disagreements between the jurists of Islamic schools about the possibility of the obligation of Zakat upon Non-Muslim Religious Minorities .As the well-known Imāmīyyah jurists and Mālikī jurists accept the obligation of Zakat whereas other schools and a few of Imāmīyyah jurists have disagreed with any obligation (Arabic: تکلیف taklif; commission) for furu’ al-fiqh (branches of jurisprudence) for infidels. The author with classifying the opinions and with applying the generalities and particularities of evidences has studied their opinions and after balancing the opinions has evaluated that the claim of any group faces with problems and the answer is a middle ground. It requires Islamic law proof Alongside Jizya Islamic state obliges infidels to pay Zakat. But approving some jurists’ opinions needs to prove Jizya for Zakat does not indicate to be disagreed with the opinions of those who agree with the obligation of Zakat on infidels before Allah almighty, Although the obligation or commission over infidels depends on their knowledge. But all roots of Islam and practical laws are obligatory over infidels.

    Keywords: Zakat, Jizya, Non-Muslim religious minorities, Commission (taklif
  • Abolfazl Alishahi Qaleh Juqi * Pages 85-106

    Based on the primary maxim it is necessary that the Islamic devotional practice to be done by the accountable person himself and a proxy to do those practices for someone else is not allowed. One of these devotional practice is i'tikaf (Arabic: اعتکاف Islamic Ritual Retreat) which is not an exceptional. Sometimes this devotion (Islamic worship) as Nazr (Arabic: نذر a vow or commitment to carry out an act) and like it has been obliged on the accountable and he does not do it and dies and owes a duty to do that. Now the question is if it is allowed (lawful) to the authority to perform for this missed i'tikaf as a proxy for him and in this case, the dead obligation (duty) has been fulfilled by this proxy. From the point of view of Imāmīyyah (Arabic: إمامیه) there are two opinions: an opinion which has not accepted this proxy and an opinion which has agreed to take this proxy that this opinion seems to be more appropriate in line with evidences. there are different opinions in four schools of Sunni Islam. From the view of Ḥanbalī if this missed i'tikaf is because of the obliged vow the dead authority must perform it as a proxy for the dead. Ḥanafī and Mālikī believe that the proxy for the dead is not valid and for it the food should be provided for the poor and Shafi'i has two opinions: the old opinion believes the validity of the authority to be a proxy for the dead and the modern attitude which believes that the food should be provided for the poor. Observing the few hadiths for the lack of validity and the multiplicity of hadiths and being on firm ground for the validity and of the authority i'tikaf, the opinion of the validity in Sunni school seems more acceptable and reasonable.

    Keywords: I'tikaf, The dead, A proxy for, Imāmīyyah fiqh, Schools’ fiqh
  • Muhammad Faker Meybodi * Pages 107-134

    Based on the primary maxim it is necessary that the Islamic devotional practice to be done by the accountable person himself and a proxy to do those practices for someone else is not allowed. One of these devotional practice is i'tikaf (Arabic: اعتکاف Islamic Ritual Retreat) which is not an exceptional. Sometimes this devotion (Islamic worship) as Nazr (Arabic: نذر a vow or commitment to carry out an act) and like it has been obliged on the accountable and he does not do it and dies and owes a duty to do that. Now the question is if it is allowed (lawful) to the authority to perform for this missed i'tikaf as a proxy for him and in this case, the dead obligation (duty) has been fulfilled by this proxy. From the point of view of Imāmīyyah (Arabic: إمامیه) there are two opinions: an opinion which has not accepted this proxy and an opinion which has agreed to take this proxy that this opinion seems to be more appropriate in line with evidences. there are different opinions in four schools of Sunni Islam. From the view of Ḥanbalī if this missed i'tikaf is because of the obliged vow the dead authority must perform it as a proxy for the dead. Ḥanafī and Mālikī believe that the proxy for the dead is not valid and for it the food should be provided for the poor and Shafi'i has two opinions: the old opinion believes the validity of the authority to be a proxy for the dead and the modern attitude which believes that the food should be provided for the poor. Observing the few hadiths for the lack of validity and the multiplicity of hadiths and being on firm ground for the validity and of the authority i'tikaf, the opinion of the validity in Sunni school seems more acceptable and reasonable.

    Keywords: The Quran exegesis, The obligation of the recitation, The successfully accomplished recitation, The daily recitation
  • Alborz Mohaghegh Garfami *, Sayyed Mahdi Ahmadi Nik Pages 135-161

    One of the most extensive Jurisprudential chapters is Hajj chapter. Within the several hadiths in this chapter , part of hadiths indicates obligation creating rules (hukm taklifi) for the wealthy who are financially capable to perform more than one time. According to some hadiths, wealth makes Hajj to be compulsory in the same year whereas some other states that to fulfil once in a lifetime is enough. Muslim scholars have selected different approaches in confronting these traditions . It shows that putting aside the first category of hadiths and conveying them to the following aspects: mandatory, alternative obligation, collective obligation, purifying the pre-Islam belief of Nasī’ (i.e. postponement of months; Arabic: النسی ء), confronting the false belief of the limitation of the obligation of Hajj in the first year, the obligation of the predicable (genus) of the wealthy and purifying the belief of the class Hajj. This note with descriptive-analytic method aims to evaluate the truthfulness of these inferences. At the last step after mentioning criticisms on each of these approaches, the selected attitude with utilizing the components such as the indication of verse 97 of surah Āl `Imrān (Arabic: آل عمران‎), the maxim “لو کان لبان” (If there were such a ruling, it should have been revealed or known), the well-known fuqaha giving it up (have not acted based on it) and the manner and conduct of Shi'a intellectuals it is achieved that the first category of hadiths are invalid.

    Keywords: Hajj, The wealthy (the people of Jedah), Hadiths, Obligation, Recommendation, Lack of authority